Een pas op de plaats voor de pie, stew en mashed potato. Tapas, kaas en oesters zijn het nieuwe traditioneel in Ierland. Stuk voor stuk producten van eigen bodem. En uit eigen zee, want de culinaire oorsprong ligt in veel gevallen aan de kust.

Struin over de beklinkerde straten van Dublin en het kan je niet ontgaan. Achter kleurrijke gevels met Keltische letters schuilen niet alleen eindeloos veel pubs maar ook speciaalzaken met de lekkerste lokale producten. Hoe eet je jezelf een weg door deze stad van 1,2 miljoen mensen?
Française Ketty Quigley woont hier al twaalf jaar en wijst je graag de weg. Ze is stellig: culinair Dublin doet niet onder voor Parijs. Zee in de stad Dublin ligt direct aan zee en dat proef je. Oesterkeet Klaw zit verstopt tussen de pubs van het beroemde Temple Bar District, het uitgaanscentrum van Dublin. Wie tussen de pints door zin heeft in een oester, kan hier terecht. Niet om uitgebreid te tafelen, daarvoor is in het lange smalle pand met slechts twee statafels geen ruimte. Hier kom je voor een oester on the go.
“Deze oesters komen uit de baai van Galway, aan de westkust,” vertelt eigenaar Niall Sabongi. De Galway-oesters zijn zacht en romig. Totaal anders dan de veel zoutere oesters van de zuidkust, die hij ook serveert. Zelf kan Niall de pure oestersmaak wel waarderen. “Slik een oester nooit in een keer door, proef!”, zegt hij streng als hij met zijn dienblad vol oesters op ijs de gasten langsgaat. Na het rondje puur heeft hij nog een verrassing. Oesters met een beetje spinazie, kruidenboter en parmezaan. Met een crème-brûléebrander XL flambeert hij ze ter plekke. “We hebben een piepkleine keuken, daarin past verder niks aan keukenapparatuur. Daarom maar met deze gasbrander.”

Nog zo’n voorbeeld van ‘de smaak van de zee in de stad’, is het bolletje vanille-zeezout, bestseller van ijscobar Murphy’s. Home made en puur natuur. Ieder ei voor dit ijs is handgebroken, verzekert de verkoopster. Het geheim van dit romige ijs graast volgens haar op de kliffen langs de kust in de provincie Kerry: “De Kerry-koe geeft melk met een hoger vetpercentage dan andere koeienrassen waardoor de melk extra romig is. Het zout voor de bol vanille-zeezout komt uit de oceaan bij het plaatsje Dingle aan de westkust, waar ooit de eerste vestiging van deze ijscobar werd geopend.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan verder: reportage_Iersekust

 

Voor het tijdschrift foodies schrijf ik culinaire reportages.

Culinair langs de Ierse kust
Getagd op: